Theater studenten spelen historische Liwwadders tijdens Pop-up openluchtmuseum

Pop-up openluchtmuseum tijdens LF2018

Deze en volgende week zwerven 1.250 schoolkinderen door het Lân fan Taal in de Leeuwarder Prinsentuin. Zij maken een unieke tijdreis door de geschiedenis van de Friese hoofdstad. Alle leerlingen van groep 7-8 van alle vijftig basisscholen in de gemeente Leeuwarden doen in april en oktober 2018 mee aan een onderwijsproject met levende geschiedenis van Historisch Centrum Leeuwarden. De kinderen maken kennis met de talen, verhalen en het DNA van Liwwadders door de eeuwen heen en zij ontdekken het cultureel erfgoed dat deze historische personages hebben nagelaten in de stad van vandaag. De Leeuwarders van toen worden gespeeld door MBO studenten D´Drive, die gecoacht worden door professioneel theatermaker Jan-Dirk van Ravesteijn. Leden van de amateurvereniging Ljouwerter Skotsploech verzorgen een workshop dans.

Wopke Eekhoff leeft in de 19de eeuw en is als stadsarchivaris verantwoordelijk voor het archief van Leeuwarden. Hij ontdekt dat er een belangrijk archiefstuk mist: het Leeuwarder grootzegel uit 1492. Daarom bouwt Wopke een tijdmachine, zodat hij het zegel zelf uit het verleden op kan halen. Helaas verloopt zijn plan anders dan gedacht en komt hij, door een haperend onderdeeltje, per ongeluk in de toekomst, in 2018 terecht. De vindingrijke archivaris maakt echter van de nood een deugd en vraagt de schoolklassen of zij hem willen helpen zoeken. Tijdens de theatrale tijdreis die dan volgt komen de leerlingen vier historische Liwwadders tegen uit vier verschillende tijdperken.

Het pop-up openluchtmuseum Liwwadders is er volgende week nog van maandag 16 tot en met donderdag 19 april, elke ochtend van 09.00 tot 11.15 uur. Het project is onderdeel van Kunstmenu van Kunstkade en wordt speciaal voor LF2018 georganiseerd.