Studenten laten zich inspireren door het leven van Mata Hari

Urenlang was het Fries Museum van jongeren. Het verhaal van Mata Hari – toch al boeiend verteld in de expositie van het museum – was een bron van inspiratie voor D’Drive-studenten, die er een eigen draai aan gaven. Vorige  maand hadden zij ín het museum alle ruimte om te tonen wat zoiets oplevert.

Een exotische dans met linten, een voorstelling waarin Margaretha Zelle zich – deels in het Fries – zorgen maakt over haar kinderen, een verleidelijke dans met doeken nabij filmbeelden van de echte Mata Hari of bonkige sprongen bij beelden van modderige loopgraven in de Eerste Wereldoorlog… In een zwerftocht door het Fries Museum kwam je die dag van alles tegen.

Contrast
Van fragiel tot uitbundig en van wit tot veelkleurig… Studenten van de opleiding Mode Design lieten op een catwalk zien dat het verhaal van Mata Hari hen in heel verschillende richtingen had geleid. In de filmzaal draaien permanent trailers van studenten over het leven van Mata Hari en de tijd waarin zij leefde.

Ook bijzonder: de organisatie van dit alles was – met ondersteuning door professionals van het Fries Museum – in handen van twee studenten Eventmanagement van D’Drive, onderdeel van het Friesland College. ‘We kunnen hier laten zien wat studenten kunnen’, stelde Colin de Vicq de Cumptich bij de start.

Verleden, nu, toekomst
Dat was precies de bedoeling, reageerde bestuursvoorzitter Carlo Segers van het Friesland College: ‘Hoe mooi is dit! Het bruist hier. Kunst voedt de verwondering en dat is hartstikke belangrijk.’ Kris Callens, directeur van het Fries Museum, was ook enthousiast. ‘We laten zien dat dit museum niet over het verleden gaat. Wij zijn van het verleden, het nu en met jongeren in huis ook van de toekomst.’